مجله مادر و کودک

سن آغاز مسواک زدن کودک و نحوه استریل کردن مسواک

سن آغاز مسواک زدن کودک و نحوه استریل کردن مسواک

یکی از سوالاتی که معمولا برای اکثر پدرها و مادرها ایجاد می‌شود سن آغاز مسواک زدن کودک است. این‌که چه زمانی مناسب است تا مسواک زدن دندان‌های کوچک کودکان را شروع کنند.

به نظر شما مسواک زدن دندان‌های کوچک یک کودک که شیرخوار است ضرورت دارد؟ بهتر است شما عزیزان این مورد را در نظر داشته باشید که حتی قبل از دندان در آوردن نوزادان هم باید لثه‌های آن‌ها را تمیز کنید. از این رو باید متوجه باشید که برای بهداشت دهان و دندان کودکان روش‌های متفاوتی در سنین مختلف وجود دارد که به حفظ سلامت دهان و دندان فرزندانمان بسیار کمک خواهد کرد.

از زمان دندان درآوردن نوزادان، شما به عنوان پدر و مادر، باید مراقب بهداشت دهان و دندان‌های فرزند خود باشید، هیچوقت فراموش نکنید که تمیز کردن لثه نوزاد پیش از این‌که دندان درآورد امری ضروری است، تا سن آغاز مسواک زدن کودک که رسید توسط مسواک زدن این کار انجام شود و بعدا تبدیل به یک روال روزانه تبدیل خواهد شد.

تشخیص زمان پوسیدگی دندان برای والدین ممکن نخواهد بود پس بهترین راه برای جلوگیری از پوسیدگی دندان‌های کودکان، رعایت بهداشت دهان و دندان آن‌ها خواهد بود.

به طور کلی می‌توان گفت که دندان درآوردن کودکان حدودا در ۶ ماهگی  اتفاق خواهد افتاد، البته در برخی مواقع ممکن است تا ۹ ماهگی دندانی ظاهر نشود ولی جای هیچ نگرانی نیست. روند رشد کودکان با هم متفاوت است و سرعت رشد آن‌ها با یکدیگر یکی نخواهد بود.

داشتن دندان‌های سالم برای کودک شما امری بسیار مهم و ضروری است چرا که بدون داشتن دندان مقاوم و سالم فرزند شما نمی‌تواند به درستی غذا بخورد یا این‌که درست صحبت کند. پس مراقبت‌های لازم را در جهت سلامت فرزندان خود انجام دهید تا علاوه بر حفظ سلامت کودکتان از ایجاد مشکلات احتمالی که ممکن است در آینده ایجاد شود جلوگیری نمایید.

مراقبت از لثه‌های نوزاد

همان‌طور که گفتیم حتی پیش از سن آغاز مسواک زدن کودک و قبل از ظاهر شدن دندان اول نوزاد مراقبت از لثه‌ها امری مهم خواهد بود. در این بازه زمانی به مسواک یا خمیر دندان نیازی نیست. اما برای اطمینان بیشتر از درست تمیز کردن لثه‌ها به مراحل زیر توجه نمایید: یک دستمال بسیار نرم و کاملا تمیز بردارید و با آب مرطوب کنید، بهتر است دستمال را دور انگشت اشاره خود بپیچانید.

حداقل در طول روز لثه نوزاد خود را دوبار با این روش پاک کنید و مطمئن شوید هیچ فشاری به لثه نوزاد وارد نمی‌کنید. این روش کاملا سنتی بوده و از دیرباز قابل استفاده است، اما راه دیگر خرید مسواک انگشتی خواهد بود.

 شما می‌توانید تا قبل از سن آغاز مسواک زدن کودک برای فرزند خود یک مسواک انگشتی بسیار نرم خریداری نمایید و همین کار را بعد از غذا خوردن نوزاد و قبل از خوابیدن او انجام دهید. این کار باعث می‌شود تا باکتری‌ها از لثه فرزند شما پاک شود. محل قرار گیری باکتری‌ها معمولا پشت پلاک چسبنده خواهد بود که می‌تواند برای دندان‌های کودک شما آسیب‌زا باشد. زیرا شروع به آسیب رساندن به لثه کودک می‌کند.

مراقبت از دندان‌های شیری کودکان

شاید بسیاری از افراد فکر کنند چون دندان‌های شیری به زودی می‌افتند نیازی به محافظت نخواهند داشت. اما در واقع این دندان‌ها نیازمند مراقبت هستند. قبل‌تر هم گفتیم این دندان‌ها برای غذا خوردن و صحبت کردن به کودک کمک خواهد کرد. مراقبت نادرست از دندان‌های شیری کودک ممکن است منجر به پوسیدگی آن‌ها شود. و در آینده مشکلات بیشتری را ایجاد نماید.

مسواک زدن

این تصور که برخی از افراد فکر می‌کنند نوزادی که دندانی ندارد و فقط با شیر تغذیه می‌کند نیازی به مراقبت دهان و لثه‌هایش ندارد کاملا اشتباه است. زیرا برای هر انسانی شروع بهداشت دهان و دندان بعد از تولد امری واجب خواهد بود. شیر مادر، شیر خشک یا سایر انواع شیرها همگی دارای مقادیر قابل توجهی قند هستند که باقی ماندن این قند در دهان کودکان به سلامتی لثه و دندان‌های آن‌ها آسیب می‌رساند.

سن آغاز مسواک زدن کودک بلافاصله بعد از رویش دندان‌ها شروع خواهد شد. در این بازه سنی زمان مناسب برای مسواک زدن کودکان، دو بار در روز است که بهتر است بعد از اولین و آخرین وعده غذایی کودک باشد. مسواک کودک بهترین وسیله برای رعایت بهداشت دهان و دندان تا حدود ۳ سالگی است، البته توصیه ما به شما استفاده  از مسواک انگشتی است.

زیرا دندان پزشکان کودک هم به والدین توصیه می‌کنند تا با استفاده از مسواک‌های کودک که شامل سه ردیف مو هستند، مسواک زدن را آغاز کنند. که مسواک انگشتی کودک مناسب‌ترین انتخاب برای شروع مراقبت از دهان و دندان کودکان خواهد بود. علاوه بر رعایت بهداشت دهان و دندان کودک به دلیل این‌که نوزاد پوست حساسی دارند باید برای آن‌ها هنگام شست‌وشو و حمام کردن هم از وان نوزاد یا وان کودک جداگانه استفاده نمود.

 روش استفاده از مسواک انگشتی

در روش اول فرزندتان را روی پای خود بنشانید، و سر او روی آرنج خود بگذارید. سپس مسواک انگشتی را روی انگشت اشاره خود گذاشته و با حرکت‌های افقی و نرم، به آرامی دندان‌های او را مسواک بزنید.

روش دیگر خواباندن کودک است. فرزند خود را خواباند و سرش را روی پای خود قرار دهید و با مسواک انگشتی همان‌طور با حرکات آرام افقی دندان‌هایش را مسواک بزنید.

بهترین سن آغاز مسواک زدن کودک

همان‌طور که دریافتید مراقبت از دندان‌ها و سن آغاز مسواک زدن کودک دقیقا با رویش اولین دندان شروع خواهد شد. قبل از درآمدن دندان‌ها هم استفاده از پارچه مرطوب و نرم برای تمیز کردن لثه‌های نوزاد امری واجب است. در این قسمت مراقبت‌های لازم از دهان و دندان کودک را مناسب با سن او برای شما توضیح خواهیم داد:

  • ۳ ماهگی:

 مراقبت از لثه‌های نوزاد و تمیز کردن آن با استفاده از دستمال تمیز و مرطوب ونرم.

  • ۳ تا ۶ ماهگی:

مراقبت از لثه‌ها را همچنان ادامه دهید و با استفاده از مسواک انگشتی مسواک زدن را آغاز کنید. در این سن اکثر نوزادان دندانی ندارند اما برخی از نوزادان از ۶ ماهگی دندان درآوردن را شروع می‌کنند. پس به تمیز کردن دهان و دندان نوزاد با پارچه نرم و مسواک انگشتی ادامه دهید. این عمل می‌تواند به کاهش درد و التهاب ناشی از رویش دندان‌ها نیز کمک نماید.

  • ۹ تا ۱۲ ماهگی:

در این بازه زمانی چندین دندان نوزاد حتما رویش کرده است. برای انجام بهداشت دهان و دندان کودک مسواک زدن دو وعده در روز لازم خواهد بود. البته در کنار خرید مسواک کودک و مراقبت خانگی بهتر است که یک دندانپزشک نیز دندان‌های کودک را معاینه کند.

  • ۱۲ تا ۱۸ ماهگی:

به مسواک زدن و معاینه کردن دندان‌ها توسط دندانپزشک ادامه دهید و به صورت منظم مسواک زدن را دو وعده در روز با خمیر دندان حاوی فلوراید انجام دهید. برای تهیه ملزومات مورد نیاز فرزندتان که یکی از مهم‌ترین آن‌ها خرید مسواک کودک است به فروشگاه‌های معتبر مراجعه نماید تا محصولی با کیفیت و مناسب تهیه نمایید.

اگر در این زمان که سن آغاز مسواک زدن کودک رسیده است، فرزند شما دندان‌هایش به خوبی رویش نداشته حتما با دندانپزشک مشورت کنید تا در مورد تاخیر در رویش دندان‌ها به شما مشاوره درست دهد.

استریل کردن مسواک کودک

 مسواک زدن روزانه باعث تمیز شدن دهان و دندان و پاک شدن باکتری‌ها از سطح دندان و دهان خواهد شد. اما به طور معمول بقایای مواد غذایی، باکتری‌ها و میکروب‌ها بر روی موی مسواک باقی مانده که ممکن است عامل بیماری در کودکان شود. در این راستا برای اطمینان از تمیز بودن مسواک قبل از هربار استفاده از آن، مسواک خود را درست بشویید.

 بهتر است بدانید برای ضدعفونی مسواک کودک روش‌های متفاوتی وجود دارد که برخی از آن‌ها موثرتر خواهند بود. به دلیل این‌که مسواک بستر مناسبی برای رشد میکروب‌ها و باکتری‌ها است و آلوده بودن آن باعث پوسیدگی دندان‌ها، آسیب به لثه‌ها و بوی بد دهان می‌شود.

استفاده از آب جوش

حتما می‌دانید که یکی از رایج‌ترین و قدیمی‌ترین روش‌ها برای ضدعفونی وسایل از جمله مسواک، قرار دادن آن به مدت ۳ دقیقه درون آب جوش است.  قرار دادن برس مسواک در آب داغ به صورت هفته‌ای یک بار باعث استریل شدن مسواک و از بین رفتن باکتری‌ها و ویروس‌ها می‌شود.

استفاده از دهان‌شویه

یکی از روش‌هایی که برای ضدعفونی کردن مسواک می‌توان از آن استفاده کرد دهان‌شویه است، این محلول می‌تواند به عنوان یک استریل کننده مورد استفاده قرار گیرد. بعد از هربار استفاده از مسواک آن را ۵ دقیقه درون محلول دهان‌شویه قرار دهید.

استفاده از یو‌وی

با استفاده از دستگاه استریل که دارای نور ماوراء بنفش یو‌وی است به راحتی می‌توانید برس مسواک را ضدعفونی نمایید. استفاده از این دستگاه باعث می‌شود ۸۶ درصد از باکتری‌های سطح مسواک کاهش یابد. در مقایسه با روش‌های بالا استفاده از این مدل استریل کردن، انتخاب موثرتری خواهد بود. تنها عیب استفاده از این دستگاه‌ها گران قیمت بودنشان است.

جمع بندی

در این مطلب به توضیحاتی در رابطه با سن آغاز مسواک زدن کودک و نحوه استریل کردن مسواک پرداختیم، مراقبت و رعایت بهداشت دهان و دندان کودک حتی پیش از رویش دندان‌ها ضروری است. لیتاما به عنوان یک فروشگاه معتبر مادر و کودک آماده ارائه خدمات به شما عزیزان است. والدین می‌توانند برای خرید انواع لوازم کودک مانند، لوازم اتاق خواب، لوازم بهداشتی، اسباب‌بازی‌ و… به این فروشگاه مراجعه کنند تا از محصولات بی‌نظیر و تخفیفات آن‌ها استفاده نمایند.