مجله مادر و کودک

نحوه نگهداری شیر مادر

نحوه نگهداری شیر مادر

نحوه نگهداری شیر مادر را می‌دانید؟ در ادامه دستورالعمل‌های کلی برای نگهداری شیر انسان در شرایط مختلف را عنوان خواهیم کرد. عوامل مختلفی بر مدت زمان نگهداری ایمن شیر انسان تأثیر می‌گذارد و این عوامل شامل حجم شیر، دمای اتاق هنگام دوشیدن شیر، نوسانات دما در یخچال و فریزر و تمیزی محیط خواهد بود.

قبل از دوشیدن یا دست زدن به شیر مادر حتما دست‌های خود را به خوبی با آب و صابون بشویید. اگر آب و صابون در دسترس نیست، از ضدعفونی کننده دست الکلی استفاده کنید که حداقل ۶۰ درصد الکل داشته باشد. همچنین مادران می‌توانند شیر مادر را با دست یا با پمپ دستی یا برقی بدوشند و در صورت استفاده از پمپ، کیت پمپ و لوله را بررسی کنید تا از تمیز بودن آن مطمئن شوید. فورا لوله‌های کپک زده را دور بیندازید و تعویض نمایید.

نحوه نگهداری شیر مادر پس از دوشیدن

از شیردوش مادر، کیسه‌های نگهداری شیر مادر یا ظروف تمیز و مناسب برای نگهداری شیر مادر استفاده کرده و اطمینان حاصل کنید که ظروف شیشه‌ای یا پلاستیکی هستند و درب محکمی دارند. همچنین از بطری‌هایی با نماد بازیافت شماره ۷ خودداری کنید، که نشان می‌دهد ظرف ممکن است از پلاستیک حاوی BPA ساخته شده باشد. این نکته را نیز یادآور می‌شویم که هرگز شیر مادر را در بطری‌های یکبار مصرف یا کیسه‌های پلاستیکی که برای نگهداری شیر مادر در نظر گرفته نشده‌اند، نگهداری نکنید. شیر تازه دوشیده یا پمپ شده را می‌توان در حالت کلی به صورت زیر ذخیره کرد:

  1. در دمای اتاق (۷۷ درجه فارنهایت یا سردتر) تا ۴ ساعت.
  2. در یخچال تا ۴ روز.
  3. در فریزر ۶ ماه

نگهداری شیر مادر در فریزر تا حدود ۶ ماه مناسب است. اما تا ۱۲ ماه نیز قابل قبول خواهد بود. اگرچه انجماد غذا را تقریباً به طور نامحدود ایمن نگه می‌دارد، اما زمان‌های نگهداری توصیه‌شده برای بهترین کیفیت مهم است.

نکات مهم نحوه نگهداری شیر مادر

تاریخ دوشیدن شیر مادر را به وضوح علامت بزنید و شیر مادر را در درب یخچال یا فریزر نگهداری نکنید. این کار به محافظت از شیر مادر در برابر تغییرات دمایی ناشی از باز و بسته شدن درب کمک می‌کند.اگر فکر نمی‌کنید ظرف ۴ روز از شیر تازه دوشیده شده مادر استفاده کنید، فوراً آن را فریز نمایید؛ زیرا این کار به محافظت از کیفیت شیر مادر کمک می‌کند.

هنگام انجماد شیر مادر برای جلوگیری از هدر رفتن شیر که ممکن است تمام نشود، مقادیر کم ذخیره کنید. در ۲ تا ۴ اونس یا مقدار ارائه شده در یک تغذیه ذخیره نمایید. همچنین در بالای ظرف حدود یک اینچ فضای خالی بگذارید زیرا شیر مادر با یخ زدن منبسط می‌شود.

اگر شیر مادر را به پرستار کودک تحویل می‌دهید، نام کودک را به وضوح روی ظرف بچسبانید. در مورد سایر الزامات برای برچسب زدن و نگهداری شیر مادر با ارائه دهنده مراقبت از کودک خود صحبت کنید. به یاد داشته باشید که شیر مادر را می‌توان در یک خنک کننده عایق با کیسه‌های یخ منجمد تا ۲۴ ساعت در سفر نگهداری کرد. برای ذوب بی خطر شیر مادر همیشه قدیمی ترین شیر را ابتدا آب کنید.

راه‌های آب کردن شیر مادر پس از انجماد در فریزر

  1. آن را یک شب در یخچال نگهداری کنید
  2. در ظرفی حاوی آب گرم یا ولرم قرار دهید.
  3. زیر آب ولرم جاری قرار دهید.

یکی از نکات مهم پیرامون نحوه نگهداری شیر مادر این است که هرگز شیر مادر را در مایکروویو گرم نکنید. مایکروویو می‌تواند مواد مغذی موجود در شیر مادر را از بین ببرد و نقاط داغی ایجاد کند که می‌تواند دهان کودک را بسوزاند. اگر شیر مادر را در یخچال ذوب کردید، ظرف ۲۴ ساعت از آن استفاده کنید.

هنگامی که شیر مادر به دمای اتاق رسید یا گرم شد، ظرف ۲ ساعت از آن استفاده کرده و هرگز شیر مادر را پس از آب شدن مجدداً فریز نکنید. همچنین شیر مادر نیازی به گرم کردن ندارد و می‌توان آن را در دمای اتاق یا سرد سرو کرد. اگر تصمیم دارید شیر مادر را گرم کنید، در اینجا چند نکته وجود دارد:

  • ظرف را در بسته نگه دارید.
  • ظرف در بسته را در یک کاسه آب گرم قرار دهید یا آن را برای چند دقیقه زیر آب جاری گرم اما نه داغ نگه دارید.
  • قبل از اینکه شیر را به کودک خود بدهید، دمای شیر را با ریختن چند قطره روی مچ دست خود آزمایش کنید.
  • شیر مادر را مستقیماً روی اجاق گاز یا مایکروویو گرم نکنید.
  • شیر مادر را تکان دهید تا چربی که ممکن است جدا شده باشد مخلوط شود.
  • اگر کودک شما شیشه شیر را تمام نکرد، شیر باقیمانده را در عرض ۲ ساعت پس از پایان شیر خوردن کودک استفاده کنید. پس از ۲ ساعت، باقی مانده شیر مادر باید دور ریخته شود.

برای محافظت از شیر مادر در برابر آلودگی، تجهیزات پمپ، شیشه شیر نوزاد و سایر اقلام تغذیه را با دقت تمیز، ضدعفونی و نگهداری کنید. در صورت نگهداری شیشه شیر در ساک لوازم نوزاد، حتما چک کنید که تمیز باشد.

نحوه دوشیدن شیر مادر

می‌توانید شیر را با کمک دست و یا با پمپ مخصوص سینه بدوشید. گاهی اوقات کمی طول می‌کشد تا شیر شما شروع به جاری شدن کند. سعی کنید زمانی را انتخاب کنید که احساس آرامش داشته باشید. داشتن نوزاد (یا عکسی از او) در نزدیکی ممکن است به جریان یافتن شیر شما کمک کند. اگر ابتدا سینه‌های خود را با یک حوله گرم بپوشانید یا بعد از دوش گرفتن یا حمام کردن، شاید دوشیدن شیر برای شما آسان‌تر باشد.

بعضی‌ها به خصوص در چند روز یا چند هفته اول، دوشیدن شیر با دست را آسان‌تر می‌دانند. همچنین به این معنی است که می‌توانید بدون نیاز به پمپ یا منبع برق بیان کنید. دوشیدن شیر با دست به شما امکان می‌دهد شیر را از قسمت خاصی از سینه به جریان بیاندازید. این کار ممکن است مفید باشد، برای مثال، اگر یکی از مجاری شیر در سینه شما مسدود شود. پیشنهاد می‌شود یک بطری یا ظرف شیر استریل شده را زیر سینه خود نگه دارید تا شیر در حین جاری شدن آن را بگیرد.

نحوه نگهداری شیر مادر و نکات دوشیدن شیر مادر با دست

  • قبل از شروع، دست‌های خود را با آب گرم و صابون بشویید.
  • چیزی تمیز برای جمع آوری شیر آماده داشته باشید.
  • سینه خود را با یک دست جمع کنید سپس با دست دیگر با انگشت سبابه و شست به شکل C در آورید.
  • به آرامی فشار دهید، انگشت و شست خود را چند سانتی متر از نوک پستان خود دور کنید، درست خارج از ناحیه تیره اطراف آن (آرئولا). خود نوک سینه را فشار ندهید زیرا ممکن است باعث درد شود.
  • فشار را رها کنید، سپس تکرار کرده و یک ریتم ایجاد نمایید. سعی کنید انگشتان خود را روی پوست نکشید.
  • قطرات باید شروع به ظاهر شدن کنند و سپس شیر شما معمولاً شروع به جاری شدن می‌کند.
  • اگر قطره ای ظاهر نشد، سعی کنید انگشت و شست خود را کمی حرکت دهید، اما همچنان از فشار دادن ناحیه تیره نزدیک نوک پستان خودداری کنید.
  • وقتی جریان کاهش یافت، انگشتان خود را به سمت قسمت دیگری از سینه حرکت دهید و این کار را تکرار کنید.
  • وقتی جریان یک سینه کاهش یافت، آن را به سینه دیگر تعویض کنید. به تعویض سینه‌ها ادامه دهید تا زمانی که شیر شما خیلی آهسته چکه کند یا به طور کلی متوقف شود.

نحوه نگهداری شیر مادر و نکات دوشیدن شیر مادر با پمپ سینه

انواع شیردوش مادر شامل دو مدل دستی و برقی است.

  • پمپ‌های دستی ارزان‌تر هستند اما ممکن است به سرعت پمپ‌های الکتریکی نباشند.
  • ممکن است بتوانید یک فرد دارای پمپ الکتریکی استخدام کنید. ماما، ویزیت کننده سلامت یا یک حامی محلی شیردهی می‌تواند جزئیات خدمات اجاره پمپ در نزدیکی شما را به شما بدهد.
  • قدرت مکش را می‌توان در برخی از الکتروپمپ‌ها تغییر داد. تنظیم فورا قدرت روی نوک سینه ممکن است دردناک باشد یا به نوک سینه شما آسیب برساند.
  • همچنین ممکن است بتوانید اندازه‌های مختلف قیف (قسمتی که روی نوک پستان شما می‌رود) متناسب با نوک سینه‌های خود داشته باشید.
  • در رابطه با نحوه نگهداری شیر مادر این نکته را بدانید که همیشه قبل از استفاده از پمپ و ظرف، تمیز و استریل شده باشند.

سخن پایانی

یکی از نکات مهم پیرامون نحوه نگهداری شیر مادر که لیتاما به آن هم پرداخته است این بوده که قبل از دوشیدن یا دست زدن به شیر مادر، دستان خود را با آب و صابون بشویید. سپس شیر دوشیده شده را در یک ظرف شیشه‌ای تمیز و درپوش دار یا ظرف پلاستیکی سفت که از ماده شیمیایی بیسفنول A (BPA) ساخته نشده است، نگهداری کنید.

شیر مادر را در بطری‌های یکبار مصرف یا کیسه‌های پلاستیکی که برای مصارف عمومی خانگی طراحی شده اند، نگهداری نکنید. همچنین برای نگهداری ساده‌تر، توصیه می‌شود از یک محفظه مخصوص وسایل نوزاد استفاده نمایید. قیمت کیف نوزاد در صفحه محصولات وب سایت ما قابل مشاهده بوده و می‌ توانید آن را برای کودک خود تهیه کنید.