علاقه کودکان به اسباب بازی در سنین مختلف بسیار جذاب و جالب است، درست زمانی که فکر میکند اسباب بازی مورد علاقهاش را پیدا کرده، آن را پس میزند و باید به دنبال مورد مناسبتری برای او باشید. بر این اساس یکی از دغدغه اصلی والدین پیدا کردن وسیله بازی مناسب برای کودکان است تا بتوانند علاوه بر سرگرم گردن او، در زمینه افزایش هوش و تقویت ذهن کودک قدمی برداشته باشند.
اینکه چه اسباب بازی برای کودکان در سنین مختلف مناسب است و چگونه بهترین وسیله بازی مناسب سلیقه کودک را خریداری کرد، از مهمترین سوالاتی است که در این سری از مقالات لیتاما به آن خواهیم پرداخت.
اسباب بازی مورد علاقه کودکان در سنین مختلف کدام است؟
با کمی دقت در رفتار کودکان میتوانید به این نتیجه برسید که آنها در هر سن و سالی به وسایل خاصی توجه میکنند، گاهی رنگها میتواند توجه آنها را جلب کنند و گاهی به جنس وسایل واکنش نشان میدهند. شناخت روحیات کودک و توجه به خواستههای او میتواند به شما در یافتن اسباب بازی مورد علاقهاش میتواند نقش مهمی در بهبود شکل گیری شخصیت او داشته باشد.
بهترین راه برای شناخت علایق کودکان توجه و دقت به واکنش آنها در مواجهه با هر وسیله و شی جدید است، معمولا در سنین مختلف شاهد واکنشهای متفاوت از کودکان هستیم. علاقه کودکان به اسباب بازی در سنین مختلف را میتوان در دستههای متفاوت تقسیمبندی کرد که از مهمترین آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
علاقه کودکان به اسباب بازی از بدو تولد تا ۶ ماهگی
با توجه به این که نوزادان در روزهای ابتدایی همچنان درک درستی از جهان اطراف ندارند، نمیتوانید وسیله بازی برای آنها در نظر گرفت. البته این روند در هفتههای بعدی کاملا تغییر کرده و تمایل آنها به شناخت دنیای اطراف باعث میشود تا نسبت به هر چیز جدید واکنشهای متفاوت نشان دهند.
با گذشت چند هفته نوزاد به خوبی چهرهها را تشخیص میدهد و رنگهای روشن را نیز دنبال میکند. نسبت به صداها واکنش نشان میدهد و اجسام را در دهان میگذارد، با این توصیف استفاده از هر گونه اسباب بازی تیز، سفت که ممکن است به آنها آسیب بزند؛ ممنوع است.
علاقه کودکان به اسباب بازی در سنین مختلف مخصوصا در دوران نوزادی به وسایلی است که بتواند به سادگی آنها لمس کرده، ببوید و حتی بچشد؛ بر این اساس بهتر است موارد زیر را در لیست خرید خود قرار دهید.
- وسایلی ژلهای و نرم که صدا تولید کنند.
- عروسکهای نرم، دندان گیر، توپهای حسی
- اسباب بازیهای نرم که بتوان آنها را به سادگی در دست گرفت.
علاقه کودکان به اسباب بازی در سن ۷ تا ۱۲ ماهگی
کودک شما رشد کرده حالا میتواند غلط بزند، بنشیند، سینهخیز برود و گاهی خود را بالا کشیده و چند ثانیهای بایستند. قدرت درک آنها از شنیدن نام خود و دیگر اسامی رایج مثل اسامی اطرافیان یا برخی وسایل بالا رفته و به این ترتیب به وسایل بازی متفاوتتر نیاز دارند. دقت داشته باشید که با وجود بزرگ شدن کودک همچنان خرید اسباب بازیهای سفت که باعث بروز آسیب میشوند؛ ممنوع است.
- اسباب بازیهایی که بتوانند با وارد کردن نیرو آن را حرکت داد.
- تشکهای نرم و صاف که بتوانند روی آن خود را غلت داده یا سینهخیز بروند.
- بلوکهای بزرگ و نرم که قابلیت شکلپذیری دارند یا مکعبهایی که از جنس چوب ساده شده اند.
علاقه کودکان به اسباب بازی در سنین بیش از یک سالگی
در این سن کودکان گامهای اولیه را برداشته و کم کم مشغول راه رفتن میشوند، مراقبت از آنها در این سن از اهمیت زیادی برخوردار است. آنها حضور دیگران را احساس میکنند و به آنها در بازی کردن نیاز دارند، به بیان دیگر بچهها در این سن دوست دارند که بزرگترها را در بازیهای خود راه دهند. برای اینکه بتوان قدرت ذهن کودکان را افزایش داد باید از اسباب بازیهای مختلف و روشهای بازی جذاب استفاده کنید.
- اسباب بازیهایی که به آنها قدرت خلق میدهد، لوگو یا بلوکهای مقوایی، چوبی و پلاستیکی که به آنها امکان ساختن سازههای مختلف را میدهد.
- وسایلی که به به کمک آنها میتوانند احساسات خود را بیان کنند، کاغذ و ماژیکهای رنگارنگ را در اختیار آنها قرار دهید تا هرچه در ذهن دارند را ترسیم کنند.
- وسایل بازی که ادای آن را در میآورند مانند تلفن، اسباب بازی حیوانات، وسایل نقلیه از جمله ماشین و موتور که به عنوان اسباب بازیهای پسرانه شناخته شدهاند
اسباب بازی مورد علاقه کودکان در دو سالگی
کودک نوپای شما همچون بندبازی که روی طناب راه میرود، نیاز به توجه و مراقبت دارد. در این سن آنها تحرک سریعتر دارند و و علاوه بر راه رفتن؛ میتوانند از پله بالا بروند، از ارتفاع کوتاه بپرند و تسلط کافی روی حرکات دست و پای خود داشته باشند. در این شرایط برای اینکه بتوانید ذهن آنها را تقویت کنید میتوانید از عروسکهای مخصوص استفاده کنید. عروسک پسرانه برای فرزندان پسر و عروسک دخترانه را برای دختر خانمهایتان انتخاب کنید. از دیگر لوازم بازی مناسب برای کودکان ۲ساله میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- توپ اسباب بازی، آلات موسیقی
- کتابهای مصور یا کتابهای رنگآمیزی
- دفتر، مداد رنگی، ماژیک و رنگهای نقاشی
- انواع ماشین و ابزار، وسایل آشپزخانه و ستهای کودکانه، همه از جنس پلاستیک
دقت داشته باشید که در این سن کودکان نظم خانه را به هم زده و امکان رنگی شدن وسایل وجود دارد به همین دلیل بهتر است مکان مشخصی را برای بازی آنها در نظر بگیرید.
اسباب بازیهای مورد علاقه خردسالان ۳ تا ۶ سال
بدون شک کودکان در این سن نیاز به توجه و مراقبت بیشتر دارند زیرا درک آنها از محیط افزایش پیدا کرده و هر گونه بیتوجهی ممکن است خطرات و آسیبهای زیادی به همراه داشته باشد. اکثر کودکان در این سن زیاد صحبت میکنند و نیاز دارند که به صحبتهای باربط و بیربط آنها توجه شود.
در حین بازی کردن با آنها این نکته را در نظر بگیرید که به هیچ عنوان دوست ندارند که بازنده باشند پس بهتر است فداکارانه نقش بازنده را بازی کنید. این کودکان زیاد سوال میپرسند و دوست دارند هر چیز جدیدی را امتحان کنند. علاقه کودکان به اسباب بازی در سنین مختلف ۳ تا ۶ سالگی مجموعهای از وسایل را شامل میشود که از مهمترین آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- کتابهای مصور و کتابهای داستان با تعداد کلمات محدود
- اسباب بازیهای معمایی، مانند: انواع پازل با تعداد قطعات کم، لوگوهای خانهسازی و…
- وسایل مورد نیاز برای ترسیم ذهنیات، مانند: کاغذ، مداد رنگی، انواع رنگهای نقاشی، مقوا، قیچی و…
- اسباب بازیهای نمایشی، مانند: انواع عروسکهای پارچهای و انگشتی که به آنها قدرت نمایش دهد.
- وسایلی که تکنولوژی جدید داشته باشند، مانند: عروسک سگ هوشمند، تبلتهای کودکانه، کاغذ دیجیتالی و…
- اسباب بازیهایی که قدرت بدنی آنها را افزایش میدهد، مانند توپ اسباب بازی، ابزار و میز کار، دارت و سیبلهای پلاستیک، تجهیزات سواری، سه چرخه و…
از سن سالگی به بعد به دلیل این که کودک کاملا قدرت درک محیط اطراف و تکلم راحت را دارد میتواند نیاز و تمایل خود به انواع اسباب بازیها را بیان کند. در واقع والدین به شکل سادهتر میتوانند با کودکان خود ارتباط برقرار کنند و با صحبت درباره سلیقه و علایق آن ها، بهترین اسباب بازیها را برای آنها خریداری کنند.
علاقه کودکان به اسباب بازی در سنین مختلف چگونه مشخص میشود؟
بر اساس موارد عنوان شده با توجه به رفتار و واکنش کودکان در هر سن میتوان به سادگی علاقه آنها نسبت به اسباب بازیهای متفاوت را تشخیص داد. یکی از مهمترین نکات درباره خرید اسباب بازی برای کودکان، توجه به امنیت آنها است. به خاطر داشته باشید که حتی با وجود خرید اسباب بازیهای مناسب سن کودکان، حتما در حین بازی مراقبتهای لازم را به جا آورید.
از دیگر نکات مهم علاقه کودکان به اسباب بازی در سنین مختلف در انتخاب و خرید اسباب بازی، توجه به قیمت آنها است. از خرید لوازم و وسایل گران قیمت برای کودکان خودداری کنید؛ چرا که نمیتوانید مدت زمان مشخص و طولانی به عنوان طول عمر آنها تعیین کنید و هر لحظه احتمال شکستن و خراب شدن اسباب بازی وجود دارد.
این نکته را در نظر داشته باشید که قیمت توپ اسباب بازی، ماشینهای کوکی، ستهای آشپزخانه و… همگی با توجه به کیفیت مواد اولیه متفاوت است. پس بهتر است بر اساس بودجه خود بهترین محصول را خریداری نمایید.
نتیجه گیری
علاقه کودکان به اسباب بازی در سنین مختلف میتواند شخصیت آنها را در بزرگسالی معرفی کند، برخی کودکان از کودکی به ابزار و تجهیزات علاقه دارند و برخی مدام به دنبال یک توپ در حال دویدن هستند.
توجه کودکان به اسباب بازی بر اساس جنسیت آنها نیز کاملا متفاوت است، همانطور که میدانید دختران توجه خاصی به عروسک دارند این در حالی است که پسران معمولا به دنبال ماشین سواری هستند. اینکه هر کودک در سنین مختلف به چه وسیله بازی تمایل دارد را باید بر اساس تجارب مادرانه عنوان کرد.