مجله مادر و کودک

هر آن‌چه‌که باید در مورد علت، علائم و درمان کولیک نوزاد بدانید!

کولیک نوزاد

نوزاد تازه متولد شده با خود شور و هیجان زیادی را به خانه می‌آورد. از بدو ورود به خانه، والدین در تلاشند تا کودک را سیر کنند، پوشک او را تعویض نمایند و با فراهم آوردن خوابی راحت برای نوزاد، به آرامش بیشتر او کمک کنند. بعد از گذشت چند هفته ممکن است با گریه‌های شدید، مشت‌هایی گره کرده، پاهای جمع شده داخل شکم و یک صورت قرمز ناراضی مواجه شوید! راهکارهای زیادی را برای آرام کردن نوزاد خود امتحان می‌کنید اما می‌بینید که بی‌فایده است و دوباره این گریه‌ها و بی‌قراری‌های نوزاد ادامه دارد. کولیک نوزاد ممکن است دلیل گریه نوزاد شما باشد.

برخی از نوزادان یک ماهه در اثر کولیک، درد و بی‌قراری زیادی را تجربه می‌کنند. این وضعیت نه تنها برای نوزاد بلکه برای والدین نیز ناخوشایند و استرس‌زا خواهد بود. اما خوشبختانه کولیک نوزادان با گذشت زمان و به‌کمک داروهای مخصوص برطرف خواهد شد یا حداقل تسکین خواهد یافت.

بنابراین والدین عزیز به‌جای نگرانی می‌توانند اقدامات لازم برای کاهش شدت و مدت کولیک در نوزادان را انجام دهند تا در نهایت هر دو به آرامش برسند.

در ادامه این مطلب بیشتر با این درد شایع در نوزادان آشنا خواهید شد و در صورت مواجهه با چنین موقعیتی بدون نگرانی می‌توانید این دوران را سپری کنید.

کولیک نوزادانکولیک چیست؟

شاید برای شما هم سوال باشد که کولیک نوزاد چیست و چگونه می‌توان از ابتلای نوزاد جلوگیری کرد؟

جالب است بدانید که کولیک در نوزادان یک بیماری محسوب نمی‌شود. بلکه کولیک نوزاد ترکیبی از رفتارهای گیج‌کننده است. در واقع این اصطلاح (کولیک) برای نوزادانی به‌کار برده می‌شود که بیش از حد گریه می‌کنند و از نظر سلامتی هیچ‌گونه مشکلی ندارند.

واقعیت این است که همه نوزادان گریه می‌کنند و گریه کردن تنها راه برقراری ارتباط آن‌ها در ماه‌های اول زندگی است. اما زمانی‌که میزان گریه کردن نوزاد از سه قانون زیر پیروی کند، پزشکان معمولا کولیک یا قولنج نوزاد را تشخیص می‌دهند:

  • گریه بیشتر از ۳ ساعت در روز
  • ادامه گریه‌های طولانی به‌مدت سه روز در هفته
  • ادامه این روند تا سه هفته متوالی

 

بنابراین در صورتی‌که گریه کودک از سر گرسنگی یا بیماری نباشد و از این سه قانون پیروی کند، دلیل گریه کردن کولیک یا قولنج نوزادی است.

معمولا از هر ۵ نوزاد، یکی از آن‌ها در چنین وضعیتی قرار می‌گیرند. ابتلای هر یک از نوزادان بدون توجه به جنسیت نوزاد، نحوه تغذیه آن‌ها (شیر خشک یا شیر مادر) یا نارس بودن نوزاد، می‌تواند اتفاق بیفتد. بنابراین در هر شرایطی بعد از دو هفتگی این احتمال وجود دارد که گریه‌های شدید نوزاد شما ناشی از کولیک باشد و نمی‌توان از ابتلای نوزاد جلوگیری کرد.

کولیک نوزاد بعد از این‌که از دو هفتگی شروع شد، به‌صورت خود به خود در ۳ یا ۴ ماهگی از بین می‌رود.

در ادامه این مطلب علائم کولیک نوزادان را بیشتر بررسی خواهیم کرد.

علائم کولیک در نوزاد

  • گریه کردن نوزاد بیشتر از ۳ ساعت در روز، سه روز در هفته و ادامه آن تا سه هفته.
  • گریه‌های شدیدی که تقریبا ساعت مشخصی دارند (معمولا عصر یا اوایل شب).
  • گریه‌های بدون دلیل (بدون خستگی، کثیف بودن پوشک یا گرسنه بودن)
  • پاهای جمع شده در شکم.
  • مشت‌های گره شده.
  • حرکت پاها و بازوها حین گریه کردن نوزاد.
  • بستن چشم‌ها و جمع کردن ابروها.
  • نگه داشتن نفس برای مدت کوتاه.
  • افزایش فعالیت روده نوزاد (دفع گاز).
  • ایجاد خلل در تغذیه و خواب نوزاد.
  • با گریه شدید از خواب بیدار شدن.

درد کولیک نوزادانعلل دردهای کولیکی در نوزادان

علت کولیک در نوزادان ناشناخته است و می‌تواند در اثر عوامل مختلفی ایجاد شود.

برخی از علل احتماعی دردهای کولیکی نوزادان عبارتند از:

  • کامل نشدن سیستم گوارشی نوزاد
  • عدم تعادل باکتری‌های سالم در دستگاه گوارش نوزاد
  • آلرژی یا حساسیت غذایی
  • تغذیه بیش از حد
  • کمبود تغذیه‌ای
  • ریفلاکس معده
  • میگرن در دوران کودک
  • استرس یا اضطراب خانواده
  • قرار گرفتن در معرض دود سیگار ( مادرانی که در حین بارداری یا بعد از آن سیگار می‌کشند)
  • افزایش کف دهان نوزاد

 

برای مطالعه بیشتر: نحوه مراقبت از پوست نوزاد حین و بعد از استحمام

درمان کولیک نوزاد

زمانی‌که والدین گریه‌های شدید و بی‌قراری نوزادان دلبندشان را می‌بینند، ممکن است احساس نا امیدی، خستگی و حتی احساس گناه نیز داشته باشند. اما هیچ یک از این احساس‌ها کمکی به بهتر شدن و تسکین درد نوزادان نخواهد گرد. بنابراین بهتراست با حفظ آرامش و دوری از استرس از راهکارهای مختلفی برای آرام کردن نوزادتان استفاده کنید.

برخی از راهکارهای درمان کولیک نوزادان عبارتند از:

واکنش نشان دادن به گریه‌های نوزاد:

گریه تنها راه ارتباطی کودک با والدین و اطرافیان است. در نتیجه زمانی‌که کودک نیاز یا دردی داشته باشد، از طریق گریه کردن آن‌را اعلام می‌کند. مطالعات نشان می‌دهد که واکنش سریع به گریه‌های کودک در دراز مدت می‌تواند میزان گریه‌های کودک را کاهش می‌دهد. بنابراین شما نیز برای تسکین درد کولیک در نوزادان بهتر است سریعا به گریه‌های او واکنش نشان دهید.

محدود کردن هیجان:

زمانی‌که کودک در معرض تجربه‌های جدید، افراد جدید یا میحط‌های تحریک کننده قرار می‌گیرد، ممکن است درد بیشتری را تجربه کند. از این‌رو متخصصین پیشنهاد می‌کنند که برای جلوگیری از دردهای کولیکی بهتر است نوزاد را از هر آن‌چه‌که او را آزار می‌دهد، دور نگه دارید.

آرامش بیشتری به نوزاد بدهید:

همان‌طور که گفتیم استرس منجر به افزایش دردهای کولیکی نوزادان می‌شود. بنابراین بهتر است محیطی پر از آرامش برای نوزاد ایجاد کنید. با کم کردن نور، آرام صحبت کردن، شعر یا آواز خواندن یا حتی صحبت نکردن، می‌توانید سروصدا و حواس‌پرتی‌های دیگر را به حداقل برسانید تا نوزاد آرامش بیشتری داشته باشد.

ماساژ دادن کودک:

برخی از نوزادان با ماساژ دادن شکم، درد کمتری را تجربه می‌کنند. بنابراین بهتر است ماساژ شکم و پشت کودک را امتحان کنید و واکنش نوزاد را مورد بررسی قرار دهید. برای ماساژ دادن پشت نوزاد، کافیست شکم نوزاد را بر روی دست خود قرار دهید و سپس پشت آن‌ها را ماساژ دهید.

آروغ گرفتن را فراموش نکنید:

بهتر است بعد از هر وعده شیر خوردن آروغ گرفتن را فراموش نکنید. گاهی اوقات دردهای شکمی نوزاد ناشی از ایجاد گاز در دستگاه گوارش است. با این کار گاز از معده کودک خارج می‌شود و به آرامش می‌رسد.

استفاده از قطره ضدنفخ:

مطالعات نشان می‌دهد که کاهش نفخ می‌تواند باعث کاهش درد و گریه نوزادان شود. بنابراین می‌توانید بعد از مشورت با پزشک متخصص نوزادان، از قطره‌های ضدنفخ استفاده کنید.

کولیک نوزاد یک ماههقطره پروبیوتیک برای کودکان:

قطره‌های پروبیوتیک ممکن است گریه نوزادان کولیکی را مهار کند. دلیل این تأثیر این است که باکتری‌های پروبیوتیک به‌طور طبیعی در دستگاه گوارش رشد می‌کنند و به سلامت روده کمک خواهد کرد. در نتیجه بعد از مشورن با پزشک متخصص کودکان می‌توانید از این قطره برای نوزادانی که درد کولیکی رنج می‌برند، استفاده کنید.

رژیم غذایی خود را بررسی کنید:

در صورتی‌که نوزاد از شیر مادر تغذیه کند، رژیم غذایی مادر تأثیر مستقیمی بر روی درد کولیکی نوزادان خواهد داشت. بنابراین برای درمان کولیک نوزادان باید از خوردن برخی از غذاها و خوراکی‌هایی (مانند لبنیات یا بادام زمینی) که کودک را اذیت می‌کند، خودداری کنید.

تغییر شیر خشک:

در صورتی‌که نوزاد شما از شیر خشک تغذیه می‌کند، ممکن است به فرمول شیر خشک حساسیت داشته باشد. بنابراین می‌توانید با تغییر شیر خشک، دوباره وضعیت نوزاد را بررسی کنید. برای مثال استفاده از شیر خشک فاقد شیر گاو در برخی از نوزادان منجر به کاهش علائم کولیک می‌شود.

نوازش:

زمانی‌که شما نوزاد را نوازش می‌کنید، امنیت زیادی به او می‌دهید. این امنیت می‌تواند منجر به آرامش بیشتر کودک شود.

قنداق کردن نوزاد:

قنداق کردن نوزاد و گرم نگه داشتن بدن (شکم) می‌تواند به کاهش درد و گریه‌های کودک شما کمک کند.

صدای سفید را امتحان کنید:

صدای سفید به صداهایی گفته می‌شود که به‌طور طبیعی در طبیعت وجود دارد و منجر به آرامش کودک خواهد شد. صدای جاروبرقی یا سشوار جزو صداهای سفید هستند و منجر به آرامش نوزاد خواهد شد.

پخش موسیقی‌های آرام‌بخش:

موسیقی‌های آرام‌بخش و لالایی جزو صداهایی است که می‌توانند کودک را به‌خوبی آرام کنند. بنابراین سعی کنید موسیقی مورد علاقه کودک را پیدا کنید.

تاب دادن نوزاد:

حرکت یا تاب دادن نوزادان تازه متولد شده حس آرام‌بخشی به آن‌ها می‌دهد. دلیل این آرامش نیز این است که این حرکت باعث می‌شود نوزاد چیزی که در رحم مادر تجربه کرده است را به یاد بیاورد.

پستانک:

نوزادان کولیکی معمولا تمایل زیادی به مکیدن دارند. مکیدن حس آرامش به آن‌ها می‌دهد. بنابراین برای کودکان کلافه خود می‌توانید از یک پستانک با کیفیت و مناسب استفاده کنید. توجه داشته باشید که پستانک را بعد از هر بار استفاده باید به خوبی استریل و ضدعفونی کنید.

قرار دادن نوزاد در هوای آزاد:

نوزاد را در کالسکه قرار دهید و او را در معرض هوای آزاد و سالم قرار دهید. این اقدام روحیه کودک را تا حد زیادی تغییر خواهد داد.

استفاده از شیشه شیر آنتی کولیک:

انتخاب شیشه شیر مناسب برای نوزادان بسیار حائز اهمیت است. امروزه شیشه شیرهای آنتی کولیک انتخابی مناسبی برای نوزادانی است که از درد کولیکی دارند. همچنین سایر نوزادان نیز برای جلوگیری از نفخ می‌توانند از این نوع شیشه شیرهای استفاده کنند.

استریل کردن شیشه شیر را فراموش نکنید.

شیشه شیرهای تویست شیک و اونت جزو شیشه شیرهایی هستند که شباهت زیادی به سینه مادر دارند و آنتی کولیک هستند.


برای مطالعه بیشتر: معرفی ۱۰ محصول پرفروش برند تویست شیک


چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟

در حالت عادی نوزادان باید هر ماه توسط پزشک متخصص ویزیت شوند. طی معاینات ماهیانه ممکن است پزشک کولیک را تشخیص دهد.

علاوه‌بر این در صورتی‌که گریه کودک شما با تب، استفراغ، اسهال، اسهال خوبی یا کاهش حرکت همراه بود، بهتر است سریعا به پزشک مراجعه کنید.

 

سخنی درگوشی با والدین

کولیک در نوزادان

کولیک نوزاد

همان‌طور که مشاهده کردید کولیک در نوزدان تنها دردی موقت است که بعد از گذشت چند هفته در ۳ یا ۴ ماهگی از بین می‌رود. بنابراین به‌جای استرس و اضطراب زیاد، سعی کنید بر روی آرام کردن نوزاد دلبندتان تمرکز داشته باشید تا به‌راحتی بتوانید این دوران را پشت سر بگذارید.

در صورتی‌که نوزاد شما تجربه درد کولیکی داشته است، در قسمت نظرات می‌توانید تجربه‌های خود را با سایر مادران به اشتراک بگذارید تا به درمان کولیک نوزادان و کاهش استرس سایر والدین کمک کنید.

 

 

دیدگاهی در مورد “هر آن‌چه‌که باید در مورد علت، علائم و درمان کولیک نوزاد بدانید!

  1. ملیکا گفت:

    ممنون که این اطلاعات و در اختیار ما می‌زارید 🌹

    1. روژین طریق گفت:

      ممنون از همراهی شما

  2. منصور گفت:

    سلام خیلی ممنون از اطلاعاتی که در اختیار ما گذاشتیده بنده صدای سشوار دانلود کردم برایش گذاشتم خوابش برد

    1. روژین طریق گفت:

      ممنون از همراهی شما

نظرات بسته شده اند